Hästmassage– modern terapi eller nymodigt påfund?

Ni kanske undrar om djurmassage är en progressiv terapeutisk metod eller bara en nymodig finess.

Men långt därifrån! Redan i det gamla Egypten hade veterinärer med sig djurmassörer. I det antika Grekland var det ganska vanligt att massera hundar. Galenus, en av gladiatorernas läkare i det antika Grekland, beskrev också användningen och den positiva effekten av klassisk massage på atleter.

I sin bok ”Handbuch der Massage und Heilgymnastik” (utgiven av Georg Thieme Verlag 1926) beskriver Frank Kirchberg massage som en naturlig reaktion på fysisk smärta: ”Precis som varje människa instinktivt gnider eller trycker på ett svullet och därmed smärtsamt eller blåslaget område av kroppen för att försöka minska den smärta som spänningen orsakar, har detta instinktiva medel förmodligen alltid använts som ett botemedel.”

Hästar reagerar på liknande sätt: de försöker bli av med obehagliga känslor genom att rulla runt i händelse av kolik, trycka mot väggen och gnugga i händelse av klåda och hoppa i händelse av muskelspänningar. En massage är därför mycket fördelaktig för vår vän.

Massage som den praktiseras på människor idag skapades av den svenska Henrik Ling. Han vidareutvecklade massageteknikerna och skapade den så kallade ”svenska massagen”, vars grundläggande tekniker används än idag.

Jack Meagher utvecklade och etablerade framgångsrikt massagemetoden för hästar. Han betraktas som en pionjär inom modern hästmassage. Hans tekniker används och sprids av hästmassörer över hela världen. Särskilt stresspunktsmassage är en hörnsten i dagens hästsportmassage.