Många frågar sig säkert om massage av hästar är en framåtsträvande terapeutisk ansats eller bara ett nymodigt påfund.
Långt därifrån! Redan i gamla Egypten ledsagades veterinärer av djurmassörer. I det antika Grekland var det vanligt att massera hundar. Likaså beskriver Galenus, en gladiatorläkare i det antika Grekland, användningen och den positiva effekten av klassisk massage hos atleter.
I sitt bekanta standardverk ”Handbuch der Massage und Heilgymnastik” som gavs ut 1926 av förlaget Gerg Thieme i Leipzig, talar Frank Kirchberg om massage som en naturlig reaktion av människan på kroppssmärtor: ”Precis som varje människa instinktivt knådar eller trycker på en svullen och därför smärtsam eller stött del av sin kropp och så försöker att minska smärtan som uppstått genom spänningen så har väl detta instinktiva medel även använts som läkemedel i alla tider.”
Hästen reagerar på liknande sätt: genom att vältra sig vid kolik, trycka och riva sig mot väggen vid klåda, fribockande vid muskelförspänningar försöker den att bli av med de otrevliga känslorna. En massage hjälper då vår vän.
Massage som den idag praktiseras hos människan började med svensken Henrik Ling. Han vidareutvecklade massageteknikerna och skapade den så kallade ”svenska massagen” vars grundtekniker gäller än idag.
Jack Meagher har framgångsrikt utvecklat och etablerat massage för hästar. Han gäller som föregångaren av den moderna hästmassagen. Hans tekniker används och sprids av hästmassörer i hela världen. Speciellt stresspunktmassagen är en grundsten för sportmassage inom hästvärlden i vår tid.